Wat is het verschil tussen de soorten rijst? Waar komen ze vandaan?

Hieronder ziet u een uitleg van de verschillende soorten rijst, het overgrote deel is in de winkel beschikbaar.

Pandan rijst:     Deze geurige rijst komt uit het noordoosten van Thailand. De rijst dankt zijn naam aan het pandanblad, een palmsoort die net zo geurig is als deze rijst.

Basmati rijst:     Deze rijst, met de langste korrel van alle rijstsoorten, wordt geteeld aan de voet van het Himalayagebergte in Noord-India in de staat Punjab. Daar rijpt de rijst in het zuivere smeltwater van de sneeuw van de Himalaya. Basmati betekent ‘de geurige’. Basmatirijst is de enige rijstsoort die tijdens het koken alleen in de lengte uitzet.

Parboiled rijst:     Parboiled rijst heeft voordat deze is gekookt een lichtbruine kleur. Dit komt door een unieke voorbewerking (parboilen, een speciale manier van stomen), waarbij alle van nature aanwezige voedingsstoffen en vitamines voor een groot deel behouden blijven. Tijdens het koken wordt de rijst mooi wit. Parboiled rijst is snel klaar en kan niet mislukken.

Surinaamse rijst:     Witte droogkokende, langkorrelige rijst.

Gebroken rijst:     Is goedkoop, omdat het meestal een 'bijproduct' van de rijstproductie is - tijdens het oogsten, het vervoer en verwerken van rijst breekt een deel van de korrels vanzelf. Gebroken rijst kan - ongeacht de soort rijst waar de korrels van afkomstig zijn - niet droog gekookt worden, omdat een gebroken korrel heel makkelijk vocht opneemt. Gebroken rijst wordt vaak gebruikt voor pap en desserts.

Zilvervliesrijst:     Deze rijst is heel licht geslepen, waardoor het vliesje om de rijst niet is verwijderd. Belangrijke voedingsstoffen en vitamines, waaronder vitamine B, die in de kiem en zemel zitten, zijn bewaard gebleven. Zilvervliesrijst heeft daardoor wel een langere bereidingstijd nodig dan witte rijst, ongeveer 45 minuten.

Rode rijst:     Een vrij onbekende middelkorrelige rijstsoort is rode rijst die in Camarque in Zuid-Frankrijk wordt geoogst. Rode rijst heeft een rijke, volle smaak en kookt niet echt droog.

Zwarte rijst:     Rondkorrelige kleefrijst met een zwart vlies - is na koken diep paars, licht zoet en heeft een mooie kleverige structuur - wordt in China voor desserts gebruikt - wordt in de Westerse wereld vaak gebruikt bij de hoofdmaaltijd - Let op: rijst en kookwater maken andere ingrediënten paars.

Kleefrijst (ketan):     Kleefrijst wordt zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt is rondkorrelig, ivoorkleurig en na koken erg plakkerig en 'vormvast'. De rijst is zelf niet zoet maar door de samenstelling smaakt kleefrijst wel 'zoetig'. Kleefrijst wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en dan vooral in zoete gerechten. De rijst bevat veel zetmeel, waardoor de korrels aan elkaar blijven plakken.

Lontong:     Lontong, geperste kleefrijst, wordt gekookt in geperforeerde plastic zakjes. Tijdens het koken zet de rijst uit en door de plastic zak wordt de rijst tegelijkertijd bijeengeperst. Zo ontstaat een blok dat, als de rijst is afgekoeld, in blokjes gesneden kan worden. Lontong wordt altijd koud geserveerd bij bijvoorbeeld gado gado en saté.

Sushi rijst:     Sushi rijst is een korte, ivoorkleurige, rondkorrelige rijst die bij het koken plakkerig wordt en een zoete smaak krijgt. Deze bijzondere rijst is perfect te gebruiken in zowel hartige (o.a. sushi) als zoete gerechten (o.a. rijstpap).